Przepis na szakszukę
Etap 2 Lignaform z białkiem, Przepisy

Szakszuka

Szakszuka

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    • ½ cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • ½ żółtej papryki
    • 1 szklanka pokrojonych pomidorów z puszki
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • 2 garści młodego szpinaku
    • 2 sztuki jaj kurzych
    • przyprawy: sól, pieprz czarny grubo-mielony, kmin rzymski, słodka
    • i ostra papryka, suszone oregano i bazylia
    • Dodatkowo: 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki

    Sposób przygotowania

    1

    Drobno pokrój cebulę oraz czosnek. Paprykę umyj i pokrój w paski.

    2

    Cebulę z czosnkiem i paprykę podsmaż na patelni. Dodaj przyprawy.

    3

    Następnie dołóż pokrojone pomidory, szpinak i całość duś ok. 15 minut.

    4

    Na powierzchni sosu zrób dwa wgłębienia i wbij do każdego jajko. Patelnię przykryj i pozostaw na małym ogniu przez ok. 5 minut aż jajka lekko się zetną. Podawaj od razu posypane posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku.