Pieczony dorsz w liściach kapusty
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
- 1 filet z dorsza;
- 4 liście kapusty;
- ½ cebuli;
- ½ czerwonej papryki
- 1 szklanka bulionu warzywnego (z kostki BIO bez glutaminianu sodu);
- 1 łyżeczka soku z cytryny + skórka;
- przyprawy: sól, pieprz czarny, koper;
- ewentualnie: ½ szklanki passaty pomidorowej bez cukru.
Sposób przygotowania
Filet oprósz lekko solą, pieprzem, koperkiem oraz skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 20 minut.
Cebulkę podsmaż na patelni. Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Kapustę podgotuj w osolonym wrzątku przez około 5 minut.
Wytnij twarde kawałki i zanurz liście na chwilę w misce z lodowatą wodą. Wyjmij i ułóż na każdym równą porcję ryby, cebuli, papryki oraz przypraw. Zawiń całość w kopertę i układaj w brytfance (brzegiem do dołu).
Zalej roladki bulionem, ewentualnie można dodać też passatę. Całość przypraw. Przykryj i piecz ok. 20 minut w 180 stopni C, do momentu aż liście się zarumienią. Po rozwinięciu liścia podawać posypane startą skórką z pozostawionej cytryny.