Pieczone warzywa
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
- pomidorki koktajlowe 8 sztuk,
- papryka czerwona 1 sztuka,
- papryka zielona 1 sztuka,
- papryka żółta 1 sztuka,
- bakłażan 1 sztuka,
- cukinia 1 sztuka,
- czerwona cebula 1 sztuka.
Składniki marynaty
- czosnek 2 ząbki,
- ocet balsamiczny 1 łyżka,
- oliwa z oliwek 2-3 łyżki,
- posiekana natka pietruszki około 3-4 łyżki,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie – do smaku.
Sposób przygotowania
1
Piekarnik rozgrzać do 180˚C. Bakłażana, cukinię i papryki umyć i pokroić w dużą kostkę, cebulę pokroić w pióra, a pomidorki koktajlowe pozostawić w całości.
2
Przygotować marynatę – czosnek rozgnieść i wymieszać z pozostałymi składnikami.
3
Warzywa wymieszać z marynatą, umieścić w naczyniu żaroodpornym (z pokrywką) i piec około 20 minut.