Pieczona dynia piżmowa
Pieczona dynia piżmowa to doskonałe, niskokaloryczne danie, które sprawdzi się nie tylko do pracy, ale również na spotkanie z przyjaciółmi. Lekka i pełna smaku, z chrupiącym dodatkiem Lignaform!
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki (na 2 porcje):
- 1 dynia piżmowa
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 Muesli czekoladowo-karmelowe Lignaform
- 1 Muesli o smaku jabłkowym Lignaform
- ½ łyżeczki cynamonu
- dodatkowo: rukola
Sposób przygotowania
1
Umytą dynię przekroić wzdłuż, usunąć gniazdo nasienne i ponacinać dynię w kratkę. Skropić oliwą, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika na 180 stopni na ok.1h (do uzyskania miękkości). Przed końcem pieczenia przykryć dynię folią aluminiową.
Do muesli o smaku jabłkowym dodać 80 ml wody i dokładnie wymieszać. Połączyć razem z muesli czekoladowo-karmelowym. Farsz podzielić na 2 części i uzupełnić środki dyni. Aby danie było ciepłe, włożyć całość na parę minut do piekarnika. Podawać na talerzu wyłożonym rukolą.