gulasz
Etap 2 Lignaform z białkiem, Przepisy

Gulasz rybny z warzywami

Gulasz rybny z warzywami

Gulasz Rybny to rozgrzewające danie, gotowane w pysznym, bogatym i pachnącym bulionie, podane ze świeżą natką pietruszki. Jest to lżejsza alternatywa dla tradycyjnego mięsnego gulaszu, a duża ilość warzyw sprawia, że danie jest sycące i wartościowe.

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki (na 2 porcje):

    • 3 kostki filetu z mintaja
    • 1 małe opakowanie pieczarek
    • 1 mała cukinia
    • 1 bakłażan
    • 1 zielona papryka
    • 1 puszka krojonych pomidorów
    • ½ szklanki warzywnego bulionu
    • 100ml czerwonego wytrawnego wina
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, suszona cebula, sok z cytryny, tymianek, oregano, bazylia, papryka słodka, ostra i chili.
    • dodatkowo: Placki ziemniaczane Lignaform

    Sposób przygotowania

    1

    Kawałki ryby przypraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
    Odstaw do lodówki na ok.30minut. Pokrojone warzywa i pieczarki podsmaż na patelni. Po chwili dodaj ząbek czosnku. Całość dopraw
    do smaku. Podlej winem i mieszaj przez około 10 minut. Następnie przełóż do garnka, dodaj rybę i podlej bulionem. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
    Danie doskonale komponuje się z Plackami ziemniaczanymi Lignaform.