Ogórki małosolne
Poznaj przepis na ogórki małosolne. Szybki i łatwy sposób na wspomaganie zdrowia. Pyszne, chrupiące ogórki przekonają każdego!
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- ½ główki świeżego czosnku
- 1 korzeń chrzanu
- 4 liście chrzanu
- 3-4 liście laurowe
- 2 łyżki soli
- 2 litry wody
- kilka gałązek kopru
Sposób przygotowania
Ogórki dokładnie opłucz, następnie zalej zimną wodą i pozostaw na około 2 godziny.
Słoiki ściśle wypełnij ogórkami, a w wolne przestrzenie włóż ząbki czosnku, liście chrzanu, gałązki kopru oraz obrany korzeń chrzanu.
Sól rozpuść w gorącej wodzie. Po ostudzeniu zalej słoiki, aby całkowicie pokryć ogórki. Zakręć słoiki i odstaw w cieple, zacienione miejsce.
Ogórki są gotowe do spożycia w ciągu 2-5 dni.