Kurczak na patyku
W menu z przystawkami i przekąskami nie powinno zabraknąć dobrych i sprawdzonych szaszłyków. Kurczak na patyku to danie niezwykle łatwe w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektowne!
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki (2 porcje)
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- Marynata:
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- przyprawy: sól, pieprz czarny, suszony czosnek, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
Dokładnie wymieszać składniki na marynatę. Pierś z kurczaka pokroić na ok. 2 centymetrowe paski, następnie zostawić w marynacie na około pół godziny.
W tym czasie patyczki do szaszłyków warto namoczyć w wodzie, aby nie przypaliły się podczas pieczenia.
Mięso z kurczaka nabić na patyczki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Danie podawać razem z ulubionymi warzywami.