Gulasz rybny z warzywami
Gulasz Rybny to rozgrzewające danie, gotowane w pysznym, bogatym i pachnącym bulionie, podane ze świeżą natką pietruszki. Jest to lżejsza alternatywa dla tradycyjnego mięsnego gulaszu, a duża ilość warzyw sprawia, że danie jest sycące i wartościowe.
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki (na 2 porcje):
- 3 kostki filetu z mintaja
- 1 małe opakowanie pieczarek
- 1 mała cukinia
- 1 bakłażan
- 1 zielona papryka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ½ szklanki warzywnego bulionu
- 100ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz czarny, suszona cebula, sok z cytryny, tymianek, oregano, bazylia, papryka słodka, ostra i chili.
- dodatkowo: Placki ziemniaczane Lignaform
Sposób przygotowania
Kawałki ryby przypraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
Odstaw do lodówki na ok.30minut. Pokrojone warzywa i pieczarki podsmaż na patelni. Po chwili dodaj ząbek czosnku. Całość dopraw
do smaku. Podlej winem i mieszaj przez około 10 minut. Następnie przełóż do garnka, dodaj rybę i podlej bulionem. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Danie doskonale komponuje się z Plackami ziemniaczanymi Lignaform.