Hummus z ciecierzycy
Hummus to cenne źródło białka i błonnika pokarmowego, który wpływa nie tylko na uczucie sytości, ale również wspiera zdrowie jelit. Doskonały dodatek do Tostów, Chleba oraz Grissini Lignaform. Koniecznie wypróbuj!
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki (ok. 3 porcje):
- 1 puszka ciecierzycy BIO;
- 1 łyżka oleju rzepakowego;
- 1 ząbek czosnku;
- przyprawy: sól, pieprz kolorowy mielony, sok z cytryny, kmin rzymski, kolendra, chili;
- dodatkowo: zimna woda (do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
Sposób przygotowania
1
Odsączoną ciecierzycę wraz resztą składników wrzuć do kielicha blendera. Dodaj ok.4 łyżek zimnej wody i całość dokładnie zblenduj. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję- możesz użyć więcej wody.
2
Gotowy hummus wykorzystaj jako dodatek do Chleba wieloziarnistego Lignaform lub Tostów Lignaform.