Warzywa zapiekane z serkiem wiejskim
Domowa zapiekanka z serkiem wiejskim. Nie tylko dietetyczna i wysokobiałkowa, ale również sycąca i pełnowartościowa. Zapiekanki to zawsze dobry pomysł na włączenie większej ilości warzyw w diecie.
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki (3 porcje):
- 3 jajka rozmiar ,,L”;
- 1 opakowanie serka wiejskiego;
- 1 mała, biała cebula;
- 1 łyżka oleju rzepakowego;
- 1 brokuł;
- 1 duży pomidor malinowy;
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku;
- przyprawy: sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, kurkuma, oregano, tymianek.
Sposób przygotowania
1
Pomidora pokroić w grubą kostkę i oddzielić z nadmiaru wody. Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę.
2
Oddzielić żółta od białek, następnie ubić białka ze szczyptą soli.
3
Do naczynia żaroodpornego dodać serek wiejski, żółtka, olej oraz przyprawy . Całość dokładnie wymieszać.
4
Wszystkie warzywa przełożyć do naczynia i wymieszać z masą.
5
Na koniec dodać białka i delikatnie za pomocą łyżki, połączyć wszystkie składniki.
6
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec przez ok. 30 minut.
7
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.