Therascience
Etap 4 Lignaform z nabiałem, Przepisy

Warzywa zapiekane z serkiem wiejskim

Warzywa zapiekane z serkiem wiejskim

Domowa zapiekanka z serkiem wiejskim. Nie tylko dietetyczna i wysokobiałkowa, ale również sycąca i pełnowartościowa. Zapiekanki to zawsze dobry pomysł na włączenie większej ilości warzyw w diecie.

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki (3 porcje):

    • 3 jajka rozmiar ,,L”;
    • 1 opakowanie serka wiejskiego;
    • 1 mała, biała cebula;
    • 1 łyżka oleju rzepakowego;
    • 1 brokuł;
    • 1 duży pomidor malinowy;
    • 1 pęczek posiekanego szczypiorku;
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, kurkuma, oregano, tymianek.

    Sposób przygotowania

    1

    Pomidora pokroić w grubą kostkę i oddzielić z nadmiaru wody. Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę.

    2

    Oddzielić żółta od białek, następnie ubić białka ze szczyptą soli.

    3

    Do naczynia żaroodpornego dodać serek wiejski, żółtka, olej oraz przyprawy . Całość dokładnie wymieszać.

    4

    Wszystkie warzywa przełożyć do naczynia i wymieszać z masą.

    5

    Na koniec dodać białka i delikatnie za pomocą łyżki, połączyć wszystkie składniki.

    6

    Wstawić  do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec przez ok. 30 minut.

    7

    Przed podaniem posypać  posiekanym szczypiorkiem.