Kremowy sos holenderski
Przepis na kremowy, gęsty i puszysty sos o niepowtarzalnym smaku. Doskonale komponuje się ze szparagami, jajkami, a nawet daniami rybnymi.
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki:
- 2 żółtka jaj kurzych
- ½ kostki masła
- 1 czubata łyżeczka Musztardy Dijon
- 1 łyżka zimnej wody
- przyprawy: sól, pieprz czarny, sok z cytryny
Sposób przygotowania
Uwaga, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową (oprócz wody).
Żółtka należy ubić razem z przyprawami, musztardą i odrobiną wody oraz soku z cytryny. Cały czas mieszając, stopniowo dodawać roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie i energicznie wymieszać.
Wskazówka: Jeśli sos zbyt szybko się zagęści i/lub rozwarstwi w trakcie dodawania masła, warto dodać do masy kostkę lodu. Wówczas (nadal mieszając) można dodać pozostałą porcję masła, aby uzyskać jednolitą konsystencję.