Therascience
Etap 4 Lignaform z nabiałem, Przepisy

Kremowy sos holenderski

Kremowy sos holenderski

Przepis na kremowy, gęsty i puszysty sos o niepowtarzalnym smaku. Doskonale komponuje się ze szparagami, jajkami, a nawet daniami rybnymi.

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki:

    • 2 żółtka jaj kurzych
    • ½ kostki masła
    • 1 czubata łyżeczka Musztardy Dijon
    • 1 łyżka zimnej wody
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, sok z cytryny

    Sposób przygotowania

    1

    Uwaga, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową (oprócz wody).

    2

    Żółtka należy ubić razem z przyprawami, musztardą i odrobiną wody oraz soku    z cytryny. Cały czas mieszając, stopniowo dodawać roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie i energicznie wymieszać.

    3

    Wskazówka: Jeśli sos zbyt szybko się zagęści i/lub rozwarstwi w trakcie dodawania masła, warto dodać do masy kostkę lodu. Wówczas (nadal mieszając) można dodać pozostałą porcję masła, aby uzyskać jednolitą konsystencję.