Etap 4 Lignaform z nabiałem, Przepisy

Kremowy sos grzybowy (bez śmietany)

Kremowy sos grzybowy (bez śmietany)

Czas na sos dla miłośników grzybów! Będzie doskonale smakował po wspólnym, rodzinnym grzybobraniu. Idealnie komponuje się z wytrawnymi produktami i daniami Lignaform.

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki:

    • 250g ulubionych, świeżych grzybów;
    • 100ml wody;
    • 1 opakowanie jogurtu greckiego;
    • ½ małej cebuli;
    • 1 łyżeczka oleju rzepakowego;
    • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn.

    Sposób przygotowania

    1

    Cebulkę podsmaż na patelni z dodatkiem tłuszczu na złoty kolor. Dodaj drobno pokrojone grzyby, przyprawy i po chwili zalej wodą, aby całość podgotować. Do jogurtu dodaj kilka łyżek wody z patelni, dokładnie wymieszaj i przelej całość na patelnię. Gotuj do zagęszczenia sosu.

    Przygotowany sos doskonale komponuje się z makaronami, warzywami lub mięsem.