Kremowy sos grzybowy (bez śmietany)
Czas na sos dla miłośników grzybów! Będzie doskonale smakował po wspólnym, rodzinnym grzybobraniu. Idealnie komponuje się z wytrawnymi produktami i daniami Lignaform.
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki:
- 250g ulubionych, świeżych grzybów;
- 100ml wody;
- 1 opakowanie jogurtu greckiego;
- ½ małej cebuli;
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego;
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn.
Sposób przygotowania
Cebulkę podsmaż na patelni z dodatkiem tłuszczu na złoty kolor. Dodaj drobno pokrojone grzyby, przyprawy i po chwili zalej wodą, aby całość podgotować. Do jogurtu dodaj kilka łyżek wody z patelni, dokładnie wymieszaj i przelej całość na patelnię. Gotuj do zagęszczenia sosu.
Przygotowany sos doskonale komponuje się z makaronami, warzywami lub mięsem.