Therascience
Etap 4 Lignaform z nabiałem, Przepisy

Chłodnik z ogórków na kefirze

Chłodnik z ogórków na kefirze

Doskonały na wakacyjny obiad. Podawany na zimno. Prosty w przygotowaniu.
Czego chcieć więcej podczas upalnych, letnich dni…? ?

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki:

    • 1 opakowanie kefiru (ok. 500g);
    • 5 ogórków gruntowych (ok. 250g);
    • 1 pęczek koperku;
    • 1 łyżeczka soku z cytryny;
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, czosnek granulowany;
    • opcjonalnie kilka sztuk rzodkiewek.

    Sposób przygotowania

    1

    Ogórki należy zetrzeć na tarce (najlepiej na grubych oczkach). Posolić i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody.

    2

    Do ogórków dodać koperek, pieprz, czosnek i sok z cytryny. Można również dodać kilka startych rzodkiewek.

    3

    Zalać całość kefirem. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na min. 30 minut.