Chłodnik z ogórków na kefirze
Doskonały na wakacyjny obiad. Podawany na zimno. Prosty w przygotowaniu.
Czego chcieć więcej podczas upalnych, letnich dni…? ?
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki:
- 1 opakowanie kefiru (ok. 500g);
- 5 ogórków gruntowych (ok. 250g);
- 1 pęczek koperku;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- przyprawy: sól, pieprz czarny, czosnek granulowany;
- opcjonalnie kilka sztuk rzodkiewek.
Sposób przygotowania
Ogórki należy zetrzeć na tarce (najlepiej na grubych oczkach). Posolić i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody.
Do ogórków dodać koperek, pieprz, czosnek i sok z cytryny. Można również dodać kilka startych rzodkiewek.
Zalać całość kefirem. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na min. 30 minut.