Chłodnik z kalafiora
Czas na…ochłodę! Przedstawiamy przepis na chłodnik, który nie tylko nasyci, ale także orzeźwi i doda energii w upalne, letnie dni.
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki:
- 1 kalafior;
- 1 ogórek szklarniowy;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 pęczek szczypiorku;
- 1 łyżka oliwy;
- 1 opakowanie kefiru (500g);
- 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (250g);
- przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek.
Sposób przygotowania
Kalafiora wrzucić do wrzątku z solą i gotować przez około 15 minut.
Po ostygnięciu, w misce połączyć drobno pokrojone różyczki kalafiora, kawałki ogórka z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem i przyprawami.
Całość zalać wymieszanym kefirem z jogurtem, dodać oliwę i wstawić do lodówki na min. 20 minut.
Przed podaniem warto dodać do porcji chłodnika kostkę lodu.