Therascience
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Grillowany bakłażan z czosnkiem i kolendrą

Grillowany bakłażan z czosnkiem i kolendrą

Jak przygotować grillowanego bakłażana? Dzisiejszy przepis podpowie Ci od czego powinieneś zacząć, aby danie rozpływało się w ustach!

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki:

    • 1 bakłażan;
    • 1 opakowanie pomidorów z puszki 100% (bez cukru);
    • przyprawy: sól, pieprz kolorowy mielony, czosnek granulowany, kolendra, mięta;
    • opcjonalnie: świeża natka pietruszki.

    Sposób przygotowania

    1

    Bakłażana pokroić w grube plastry, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Uwaga, można je delikatnie przycisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody. Wysuszyć każdy kawałek ręcznikiem kuchennym, następnie skropić oliwą i oprószyć przyprawami. Plastry grillować aż do zarumienienia.

    2

    Pomidory z puszki przełożyć na rozgrzaną patelnię i dusić na małym ogniu przez ok. 10 min. W między czasie dodać szczyptę soli, pieprzu, a także posiekane listki mięty i kolendry.

    3

    Gęsty sos przełożyć na plastry bakłażana oraz udekorować listkami natki pietruszki.