Grillowany bakłażan z czosnkiem i kolendrą
Jak przygotować grillowanego bakłażana? Dzisiejszy przepis podpowie Ci od czego powinieneś zacząć, aby danie rozpływało się w ustach!
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki:
- 1 bakłażan;
- 1 opakowanie pomidorów z puszki 100% (bez cukru);
- przyprawy: sól, pieprz kolorowy mielony, czosnek granulowany, kolendra, mięta;
- opcjonalnie: świeża natka pietruszki.
Sposób przygotowania
Bakłażana pokroić w grube plastry, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Uwaga, można je delikatnie przycisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody. Wysuszyć każdy kawałek ręcznikiem kuchennym, następnie skropić oliwą i oprószyć przyprawami. Plastry grillować aż do zarumienienia.
Pomidory z puszki przełożyć na rozgrzaną patelnię i dusić na małym ogniu przez ok. 10 min. W między czasie dodać szczyptę soli, pieprzu, a także posiekane listki mięty i kolendry.
Gęsty sos przełożyć na plastry bakłażana oraz udekorować listkami natki pietruszki.