Krem z pieczonej papryki z grzankami Grissini Lignaform
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
- 3 sztuki czerwonej papryki
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 mała cebula
- 0,5 l bulionu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- ząbek czosnku
- tymianek, oregano
- sól i pieprz
- grzanki Grissini Lignaform
Sposób przygotowania
Paprykę umyj, osusz, obtocz w oleju i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut. Cebulę posiekaj na drobne kawałki i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz po łyżce papryki wędzonej i pieprzu cayenne a następnie wszystko razem podsmaż. Paprykę oraz cebulę z przyprawami przełóż do jednego garnka, zalej wywarem i gotuj. Kiedy całość będzie miękka, dodaj passatę i ponownie zagotuj. Następnie zmiksuj zupę blenderem. Dodaj świeży tymianek, czosnek i oregano. Przed podaniem dopraw krem solą i pieprzem. Zupę należy podawać z grzankami Grissini Lignaform.