Kotlet schabowy - Czy jest zdrowy?
Artykuły

Kotlet schabowy – Czy jest zdrowy?

Czy kotlet schabowy jest zdrowy?

Czy kotlet schabowy jest zdrowy?

Wielu z nas nie wyobraża sobie tradycyjnego obiadu bez kotleta schabowego. To danie od lat znajduje uznanie nawet najbardziej wyszukanych smakoszy. Czy jednak słusznie? Czy mięso wieprzowe pokryte pszenną panierką poddane procesowi smażenia w dużej ilości tłuszczu to dobry wybór dla naszego zdrowia? Czy istnieją inne sposoby przyrządzenia schabowego, aby nie obciążał naszego przewodu pokarmowego?

Kaloryczność i właściwości odżywcze kotleta schabowego

Kotlet schabowy uważany jest za danie wysokokaloryczne. Jej wartość zależy od sposobu przyrządzenia, gdzie kluczową rolę stanowi grubość panierki. Bułka tarta i/lub mąka użyte do panierowania działają jak gąbka. Wchłaniają bardzo duże ilości tłuszczu zwiększając tym samym kaloryczność posiłku. W 100 gramach surowego schabu jest niespełna 140 kcal, natomiast przygotowany kotlet to ok. 280 kcal/100 g.  Schab mięsa wieprzowego to dobre źródło składników odżywczych, niezwykle potrzebnych organizmowi. W mięsie znajdziemy wysokowartościowe białko, witaminy z grupy B (szczególnie B6, oraz B12), łatwo przyswajalne przez nasz organizm żelazo oraz cynk.

kotlet schabowy
Kotlet schabowy - Czy jest zdrowy?

Jakie mięso na kotleta schabowego?

Wieprzowina klasyfikowana jest jako mięso czerwone i właśnie takiego koloru powinniśmy szukać decydując się na schabowego. Zbyt jasne mięso może mieć za duży udział wody. Bardzo często jest także zbyt miękkie. Odpowiednio czerwony kolor wieprzowiny świadczy o tym, że jest to mięso młode. Będzie to także informacja, że mięso było przechowywane w dobrej temperaturze i że jest w odpowiednim stanie. Nie bez znaczenie pozostaje zapach. Powinien być delikatny, lekko wyczuwalny.

Należy jednak podkreślić, że wybór mięsa czerwonego powinien być sporadyczny. Obecny stan wiedzy naukowej nie pozostawia żadnych wątpliwości – regularne spożywanie mięsa czerwonego i jego przetworzonych produktów jest związane z większą częstością zachorowania na nowotwory złośliwe – szczególnie raka jelita grubego, raka trzustki oraz raka gruczołu krokowego.

Na czym smażyć schabowe?

Należy podkreślić, że smażenie nie jest zalecanym wyborem w przypadku obróbki termicznej żywności oraz prawidłowym zwyczajem w procesie budowania zdrowych nawyków żywieniowych. Istnieją dużo zdrowsze rozwiązania takie jak gotowanie na parze, duszenie, grillowanie czy pieczenie. Jeżeli jednak decydujemy się na schabowego z patelni najlepszym wyborem będzie użycie do smażenia oleju rzepakowego lub masła klarowanego – produktu o wysokim punkcie dymienia.

Pamiętajmy, że mówiąc o tłuszczach do smażenia, mówimy o bardzo niewielkich jego ilościach oraz sytuacjach sporadycznych, które nie stanowią podstawy żywieniowej w naszej diecie.

Na czym smażyć kotlety schabowe?