Poznaj całą prawdę o stresie oraz skuteczne strategie żywieniowe dla osób dbających o odpowiedni sposób żywienia
Od stresu do otyłości. Czy stres rzeczywiście tuczy?
Otyłość powstaje głównie na skutek dodatniego bilansu energetycznego i braku aktywności fizycznej. W ostatnich latach wielu badaczy analizowało również wpływ stresu na powstanie nadwagi i otyłości. Udowodniono, że stres może wpływać na zwiększenie porcji jedzenia, zmiany w regularności spożywania posiłków, wpływać na subiektywne odczuwanie głodu (brak powstawania wystarczającego uczucia sytości), a niekiedy także do nadużywania alkoholu.
Zatem, aby osiągnąć sukces w skutecznej redukcji masy ciała, konieczna jest nie tylko właściwa motywacja, chęć zmiany dotychczasowego trybu życia, ale również umiejętność radzenia sobie ze stresem.
Szokujące powiązania między stresem a otyłością
Udowodniono, że istnieje duża zależność między emocjami a nawykami żywieniowymi. Wiele badań potwierdza, że osoby z nadmierną masą ciała reagują na sytuacje stresowe bardziej emocjonalnie niż osoby o prawidłowej masie ciała. Zauważane są różnice w postrzeganiu sytuacji stresujących, a otyli pacjenci określają je zazwyczaj jako silnej oddziałujące niż osoby szczupłe.
Długotrwały stres powoduje podwyższenie poziomu kortyzolu, który przyczynia się do odkładania lipidów oraz wzmożonego apetytu, co wiążę się z ryzykiem nadwagi i otyłości. Dodatkowo przewlekły stres ma poważne konsekwencje zdrowotne. Przyczynia się do obniżenia jakości życia, wpływa na ryzyko powstania nadciśnienia tętniczego, chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu II czy schorzeń układu pokarmowego.
Co naprawdę kryje się za stresowym objadaniem?
Jedzenie od najmłodszych lat jest wykorzystywane jako forma nagrody lub pocieszenia, co finalnie w dorosłym życiu może wiązać się z powstaniem niekorzystnego nawyku. W sytuacjach stresowych jedzenie staje się szybkim sposobem, aby przynieść chwilową ulgę. Jest czynnikiem rozładowującym negatywne emocje. Niestety niedługo później, po sięgnięciu zbyt dużej porcji lub po zjedzeniu ,,zakazanych przekąsek” może dość do poczucia winy i wyrzutów sumienia, a w efekcie do błędnego koła niewłaściwych zachowań żywieniowych.
Dieta antystresowa: Co jeść, aby uzyskać spokój i utrzymać zdrową wagę?
Warto pamiętać, że odpowiedni sposób żywienia może wspierać kontrolę nad emocjami. Dieta przede wszystkim powinna opierać się na nieprzetworzonych produktach o wysokiej wartości odżywczej. Głównie powinniśmy wybierać:
-świeże i mrożone warzywa i owoce;
-nasiona, pestki, orzechy;
-ryby;
-nabiał o zmniejszonej zawartości tłuszczu (produkty typu light);
-nasiona roślin strączkowych;
-pełnoziarniste produkty zbożowe;
-oleje roślinne dobrej jakości (oliwa z oliwek, olej rzepakowy).
Warto zwrócić także uwagę na prawidłowe nawodnienie. Woda powinna być bazą wśród wypijanych płynów- aby sprawdzić nasze dzienne zapotrzebowanie, należy pomnożyć aktualną masę ciała x 30ml.
Oprócz wody, zalecane są także herbaty, w szczególności: melisa lekarska, rumianek, lawenda, chmiel zwyczajny, kozłek lekarski czy dziurawiec zwyczajny.
Jakie produkty nie wspierają walki z napięciem?
Zdecydowanie do takich produktów należą: żywność wysokoprzetworzona, bogata w sól i cukry proste, zawierająca nasycone kwasy tłuszczowe i izomery trans kwasów tłuszczowych. Jako przykład takich produktów stanowią: słodycze, wyroby cukiernicze typu ciasta, desery, a także produkty smażone i tłuste. Osoby narażone na długotrwały stres zwykle decydują się na szybko dostępne pokarmy o niskiej wartości odżywczej. Życie w przewlekłym stresie skutkuje nie tylko nieregularnym jedzeniem, częstym sięganiem po przekąski, ale także spożywaniem niepełnowartościowych produktów, co skutkuje negatywnym wpływem na zdrowie zarówno psychiczne jak i fizyczne.
Dodatkowa suplementacja, na którą warto zwrócić uwagę!
- Dopacontrol: Suplement, który wpływa na pozbycie się zmęczenia fizycznego i psychicznego. Podnosi czujność i koncentrację oraz wpływa na poprawę samopoczucia.
- Serocontrol: W naturalny sposób poprawia nastrój, łagodzi stany napięcia psychicznego, niweluje stres. Najbardziej zaawansowana formuła L- tryptofanu, połączona z witaminami B3 i B6, sprawia, że osoby cierpiące na niepożądane efekty niskiego stężenia serotoniny w organizmie, odzyskują prawidłowy sen, kontrolę apetytu i dobry nastrój.
- D-nat 2000: Stres powoduje podniesienie poziomu kortyzolu (hormonu stresu), który hamuje działanie receptorów witaminy D, obniżając jej przyswajalność. Dlatego warto włączyć witaminę D do swojej codziennej suplementacji (także w okresie letnim).
- Koenzym Q10+ kwasy Omega-3: Niedostateczna ilości koenzymu Q10 sprawia, że czujemy ogólne osłabienie, zmęczenie i apatię. Koenzym Q10 posiada silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki czemu skutecznie chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.