Co to są orzechy makadamia?
Orzechy makadamia to orzechy, które często określane są jako pestki w kształcie kulek. Charakteryzują się intensywnie maślanym smakiem. Wiecznie zielone drzewko makadamia, z którego pochodzą owe pestkowce, uprawiane jest głównie w Australii, Ameryce Środkowej i Afryce Południowej. Na wysoką cenę orzechów wpływa kilka czynników takich jak egzotyczny charakter i wyrazisty aromat orzecha. To jednak nie wszystko. Ich cena wynika głównie z faktu, że Makadamia Ternifolia owocuje raz na kilka lat. Te niezwykłe orzechy to także bogactwo wartości odżywczych, które opisujemy poniżej.
Wartości odżywcze i właściwości orzechów makadamia:
- Orzechy makadamia to okrągłe pestkowce o cielisto-żółtym kolorze, które okala brązowa, bardzo gruba skorupka. Wielkością oraz kształtem przypominają groszek ptysiowy.
- Orzechy makadamia cechuje wysoka zawartości tłuszczu. Wynosi on aż 70 procent. Większość tej liczby stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym m.in. kwas oleinowy.
- Orzechy makadamia posiadają właściwości antyoksydacyjne, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników. Zawierają dużo żelaza, dzięki czemu poprawiają metabolizm komórkowy. Dodatkowo zdrowe tłuszcze zawarte w orzechach pomagają regulować poziom glukozy we krwi, eliminując problem podjadania.
- Orzechy makadamia są bogatym źródłem minerałów (wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor) oraz witamin (A i E), witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6).
Na co wpływają orzechy makadamia?
- Dzięki obecności kwasów omega-6 i omega-3 orzechy makadamia wspomagają pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację.
- Łupina orzechów makadamia jest tak twarda, że nie radzi sobie z nią żaden domowy dziadek do orzechów. Z tego powodu w sklepach znajdziemy produkt tylko w wersji obranej.
- Olej makadamia pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno zawiera szczególnie dużo kwasu palmitynowego. Dzięki temu regeneruje skórę i odbudowuje warstwę lipidową naskórka, zapobiegając tym samym nadmiernej utracie wody.
- Makadamia charakteryzują się najwyższą kalorycznością wśród wszystkich orzechów. 100 g produktu dostarcza ok. 720 kcal. Wynika to głównie z bardzo wysokiej zawartości tłuszczu. Duża zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ma korzystny wpływ na odpowiedni poziom dobrego cholesterolu HDL, obniżając przy tym poziom złego cholesterolu LDL. W związku w tym orzechy makadamia powinny stać się przekąską osób borykających się z problemem podwyższonego poziomu cholesterolu.