Wiosenne śniadanie, czyli Jajko sadzone na szparagach
Jajko ze szparagami: Żeby dzień był dobry trzeba go dobrze zacząć! Nasza wiosenna propozycja to pyszne szparagi z jajkiem w koszulce. Sprawdź i przekonaj się, ponieważ przepis cieszy się ogromną popularnością!
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki:
- 5 zielonych szparagów;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka octu;
- Przyprawy: sól, pieprz, płatki chili.
Sposób przygotowania
1
Szparagi: Łamiemy przy końcówkach, płuczemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szparagi i po chwili drobno posiekany czosnek. Całość smażymy około 7 minut. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
2
Jajka: Gotujemy wodę w garnku. Do wrzątku dodajemy ocet, szczyptę soli i intensywnie mieszamy, aby zrobić wir i wbijamy do środka jajko. Gotujemy około 2-3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Całość posypujemy płatkami chilli.