Chevapchichi, czyli przepis na bałkańskie kotlety
Oryginalny pomysł na danie z kuchni bałkańskiej. Kotlety najlepiej smakują przygotowane własnoręcznie. By się o tym przekonać, przeczytaj nasz dzisiejszy przepis!
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki:
- 300g mielonego mięsa wołowego
- 150g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1 szklanka wody
- przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka wędzona, kminek i majeranek.
Sposób przygotowania
1
Pokrój bardzo drobno cebulę. Następnie połącz z mielonym mięsem, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj stopniowo wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję (nadającą się do formowania mięsa). Stwórz kształt podłużnych kotlecików i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Kotlety nadziej na szaszłyki i grilluj po ok. 4 minuty z każdej strony.
Podawaj razem z ulubionymi warzywami. Nasza propozycja to połączenie jarmużu, pomidora i papryki.