Ryba w pomidorach
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
- świeży dorsz – 2 filety po około 150 g,
- pomidory 2 sztuki,
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny około 2-3 łyżki,
- czosnek 1-2 ząbki,
- świeży tymianek 2-3 gałązki,
- sól, pieprz– do smaku,
- oliwa 1 łyżka,
- sos sojowy 1 łyżka.
Sposób przygotowania
1
Filety skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, i piec w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez 20-25 minut. Czosnek obrać i rozgnieść. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pomidory, czosnek, oberwane listki tymianku oraz dodać sos sojowy. Dusić do momentu, aż pomidory będą lekko miękkie. Upieczonego dorsza wyłożyć na talerz wraz z przygotowanymi pomidorami.