Czosnek jako antybiotyk
Zdrowa żywność

Czosnek jako naturalny antybiotyk

Czy czosnek jest zdrowy?

Czosnek jest niskokaloryczny oraz zawiera wysoką gęstość odżywczą. Jeden ząbek czosnku (ok.3g) dostarcza 4,5 kcal, 0,2g białka, 1 g węglowodanów. Cechuje się charakterystycznym smakiem i zapachem.

Czosnek jest nie tylko przyprawą, ale także środkiem terapeutycznym. Znajdują się w nim witaminy A, B1, B2, C, D i PP. Zawiera także cenne mikroelementy, takie jak: magnez, żelazo, mangan, miedź, wapń oraz kobaltw

Jakie są właściwości czosnku?

Związki siarkowe (takie jak alliina, g-glutamylocysteina oraz ich pochodne) wpływają na specyficzny smak i właściwości zdrowotne czosnku.

Allicyna (produkt rozpadu nieczynnej biologicznie alliiny) jest aktywnym składnikiem czosnku. Odpowiada za właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Ponadto hamuje skupianie płytek krwi i obniża stężenie cholesterolu w surowicy krwi.

Wśród innych dobroczynnych właściwości czosnku, możemy zaliczyć:
-właściwości antyoksydacyjne;
-wspieranie układu immunologicznego;
-działanie hipoglikemizujące;
-pozytywny wpływ na układ pokarmowy (m.in. pozwala na skuteczne leczenie zakażeń Helicobacter pylori);
-zmniejszanie ryzyka zachorowania na raka okrężnicy i jelita grubego;
-zapobieganie wystąpieniu chorób sercowo- naczyniowych.

Do jakich dolegliwości można stosować czosnek? W jaki sposób używać czosnek?

Niedawno w mediach społecznościowych świat obiegła informacja, że czosnek udrożni zatoki, jeśli zaaplikujemy ząbek czosnku bezpośrednio do nosa. Uwaga, jest to niebezpieczne!

Lekarze podkreślają, że nie wolno doprowadzić do takich sytuacji. Może to skutkować utknięciem/zablokowaniem ząbka w przegrodzie nosowej. Ponadto może dojść do zapalenia skóry oraz infekcji zatok.

Bezpiecznym wydaje się natomiast stosowanie preparatów czosnkowych pod postacią syropów oraz olejków. Przed każdym stosowaniem należy jednak skonsultować się z lekarzem. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę, czy jest to preparat standaryzowany, o znanej zawartości składników. W związku z tym, że czosnek ma duże zastosowanie w profilaktyce wielu chorób, warto włączyć go do diety w naturalnej postaci. Wiele osób stosuje czosnek doraźnie, podczas choroby lub przeziębienia. Najlepiej dodać go wówczas do kanapek, przyprawiania potraw mięsnych, a także sałatek.

Jakie są właściwości czosnku? Jak wyhodować czosnek?

Jak wyhodować czosnek w ogrodzie?

Przede wszystkim wymaga on żyznego podłoża. Ząbki należy oddzielić od główki, tak, aby nie naruszyć skórki. W doniczce z ziemią należy zrobić ok.10 centymetrowe zagłębienia, zachowując odpowiednią odległość od siebie. Do każdego wgłębienia wkładamy czosnek wierzchołkiem do góry. Doniczkę umieszczamy w nasłonecznionych miejscu. Pamiętajmy o częstym podlewaniu, aby ziemia była stale wilgotna. Czas wzrostu czosnku wynosi około 3-4 miesiące.

Czy możliwe jest uczulenie na czosnek?

Przyprawy pochodzące z roślin mogą wykazywać działanie alergenne. Pojawiają się również objawy nadwrażliwości po ich spożyciu. Małe dawki mogą powodować reakcje skórne, dolegliwości związane z układem pokarmowym, a także silną reakcję anafilaktyczną.

Głównym alergenem czosnku jest disiarczek diallilu. W przypadku podejrzenia uczulenia, należy wykonać badanie alergologiczne z krwi.

Uwaga! Osoby uczulone na czosnek mogą wykazywać objawy alergii także po spożyciu roślin cebulowych, takich jak cebula, por czy szczypiorek.

Kiedy unikać czosnku?

Przede wszystkim, dużo zależy od ilości zjedzonego czosnku. Jeśli użyjemy go jako przyprawy, w celu dodania odpowiedniego smaku i aromatu, nie powinien powodować żadnych dolegliwości. W większej ilości może powodować szereg negatywnych konsekwencji:

  • Czosnek nie jest wskazany dla osób z niskim ciśnieniem. Posiada działanie hipotensyjne (wpływa na wydzielanie czynników rozkurczających).
  • Na spożycie czosnku powinny także uważać osoby, które mają częste problemy z układem pokarmowym. Może w wyjątkowych sytuacjach powodować nie tylko zgagę, ale również wymioty.
  • Podczas regularnego stosowania czosnku, zalecane są środki ostrożności w przypadku przyjmowania leków rozrzedzających krew. Wynika to, z możliwości wystąpienia krwawień.
  • Składniki czosnku mogą kolidować z przyjmowaniem wielu leków. Warto przed włączeniem go do diety, skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *