Zalecenia Wielkanocne
1. Pamiętaj, że święta trwają tylko dwa dni. Niech tylko jeden posiłek będzie odstępstwem od diety.
2. Przypomnij sobie jak często zaczynałeś i rezygnowałeś z diety tylko ze względu na przerwanie postanowień na czas urlopu, świąt, wyjazdu służbowego itp., a później próbowałeś wrócić i już brakowało Ci motywacji. Nie warto przerywać diety na dwa dni. Warto zastosować tryb flexy i trzymać się zdrowych nawyków.
3. Podczas dni wolnych pij dużo wody ok. 3 litrów. Dzięki temu unikniesz podjadania i nie pomylisz uczucia pragnienia z uczuciem głodu.
4. Zamień tłuste kiełbasy na pieczeń własnej produkcji. Wykorzystaj do tego chudy filet z indyka i ulubione zioła. Dostarczysz sporo cennego białka i zaoszczędzisz mnóstwo kalorii.
5. Przygotowujesz sałatki, do których zawsze używałeś majonezu? Tym razem wypróbuj dresing z chrzanu i łyżki jogurtu naturalnego.
6. Pyszny, jednak ciężkostrawny, żurek z boczkiem i jajkiem, warto zamienić na lżejszą zupę grochową Ligaform (86,2 kcal) z dodatkiem drobiowej parówki Lignaform. Smakuje doskonale i jest taka lekka! W wersji flexy można dodać ½ jajka.
7. Spożywaj posiłki bez pośpiechu. Jedząc szybko zjesz więcej.
8. Nie spędzaj całego dnia przy stole – pamiętaj o ruchu, spaceruj! Aktywny wypoczynek poprawi trawienie i pomoże spalić dodatkowe kalorie.
9. Nie rezygnuj z produktów Lignaform, podczas świątecznego śniadania. Chleb wieloziarnisty czy parówki to wspaniałe dodatki do śniadania wielkanocnego.
10. Wielkanoc to nie tylko klasyczna sałatka jarzynowa. Zachęcamy do zabawy z warzywami i tworzenia własnych, niezwykłych potraw, których bazę stanowią warzywa dozwolone na 1 etapie Państwa diety.