Sałatka bakłażanowo pieczarkowa
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
- 1 bakłażan
- 8 pieczarek
- 1 żółta papryka
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka octu domowego ziołowego lub jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 Tost Lignaform
Sposób przygotowania
Na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę i pieczarki, po chwili dodać kawałki bakłażana oraz papryki. Całość przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, musztardę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszać.
Doskonale komponuje się z tostem Lignaform. Tost wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 4 minuty. Podawać razem z sałatką.