Wegetariański gulasz grzybowy
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
- 1 garść pieczarek
- 1 garść boczników
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka selera naciowego
- 1 korzeń pietruszki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 szklanki wody
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
- przyprawy: kurkuma, papryka, pieprz czarny mielony, sól
- dodatkowo: starta skórka z limonki
Sposób przygotowania
1
Cebulę pokroić w kostkę, seler i pietruszkę w drobne plastry. Posiekać natkę pietruszki oraz miętę.
2
Na patelni zeszklić cebulę, dodać posiekane grzyby i poczekać aż odparuje woda. Całość przełożyć do garnka.
3
Następnie na tej samej patelni podsmażyć warzywa. Na koniec połączyć z cebulą i grzybami. Dodać przyprawy, skórkę z limonki, posiekaną natkę oraz miętę i zalać wodą. Całość przykryć i dusić ok. 40 minut.