Szparagi z krewetkami
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 300 mrożonych krewetek (średnich obranych lub dużych w pancerzach)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- ½ cytryny + 1 łyżka wyciśniętego soku
- przyprawy: sól, pieprz czarny grubo-mielony, chili lub ostra papryka
Sposób przygotowania
1
Ustaw piekarnik na 200 stopni. Krewetki przełóż do miski i wlej olej z przyprawami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowywania szparagów.
2
Pozbądź się zdrewniałych końców szparagów i przełóż je do blaszki. Całość polej tłuszczem roślinnym, dodaj przyprawy i wstaw do piekarnika. Piecz około 10 minut. W połowie czasu warto je przemieszać.
3
Następnie przesuń szparagi na połowę blachy, a na drugą wrzuć zamarynowane krewetki. Na całość rozłóż plasterki cytryny. Piecz krewetki ze szparagami przez 8-9 minut. Na koniec całość skrop jeszcze łyżką soku z cytryny.