Miruna z patelni z duszoną brukselką i koperkowym sosem
Ze względu na prozdrowotne składniki powinniśmy zadbać, aby w naszych jadłospisach często pojawiały się dania rybne. Ryby to przede wszystkim bogate źródło białka, witamin i składników mineralnych. Z dodatkiem warzyw stanowią pełnowartościowy posiłek.
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki:
- 150g miruny
- 200g brukselki
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1 garść posiekanego szczypiorku
- przyprawy do ryby: sól i pieprz, sok z cytryny
- przyprawy do brukselki: sól, pieprz, kminek, tymianek, czosnek granulowany
Dressing:
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- przyprawy: sól, pieprz czarny
- woda do uzyskania pożądanej konsystencji
Sposób przygotowania
1
Rybę skrop sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem.
2
Usuń zewnętrzne liście brukselki i opłucz ją. Po osuszeniu podmaż na patelni. Następnie podlej wodą. Kiedy brukselka będzie miękka, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
3
W międzyczasie podsmaż kawałki ryby na drugiej patelni.
4
Sos: W misce wymieszaj musztardę oraz sok z cytryny. Małym strumieniem dodawaj oliwę, cały czas mieszając. Na koniec dodaj przyprawy, świeży koperek i dokładnie zamieszaj. Przygotowanym sosem polej delikatnie rybę i brukselkę.