Therascience
Etap 2 Lignaform z białkiem, Przepisy

Miruna z patelni z duszoną brukselką i koperkowym sosem

Miruna z patelni z duszoną brukselką i koperkowym sosem

Ze względu na prozdrowotne składniki powinniśmy zadbać, aby w naszych jadłospisach często pojawiały się dania rybne. Ryby to przede wszystkim bogate źródło białka, witamin i składników mineralnych. Z dodatkiem warzyw stanowią pełnowartościowy posiłek.

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki:

    • 150g miruny
    • 200g brukselki
    • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
    • 1 garść posiekanego szczypiorku
    • przyprawy do ryby: sól i pieprz, sok z cytryny
    • przyprawy do brukselki: sól, pieprz, kminek, tymianek, czosnek granulowany

    Dressing:

    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 2 łyżeczki oliwy
    • 1 łyżka posiekanego koperku
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
    • woda do uzyskania pożądanej konsystencji

    Sposób przygotowania

    1

    Rybę skrop sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem.

    2

    Usuń zewnętrzne liście brukselki i opłucz ją. Po osuszeniu podmaż na patelni. Następnie podlej wodą. Kiedy brukselka będzie miękka, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.

    3

    W międzyczasie podsmaż kawałki ryby na drugiej patelni.

    4

    Sos: W misce wymieszaj musztardę oraz sok z cytryny. Małym strumieniem dodawaj oliwę, cały czas mieszając. Na koniec dodaj przyprawy, świeży koperek i dokładnie zamieszaj. Przygotowanym sosem polej delikatnie rybę i brukselkę.