Marynowana papryka
Wszystkie rodzaje papryk dostarczają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Co ciekawe, nawet marynowana papryka nie traci swoich prozdrowotnych właściwości!
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki
- 3kg kolorowej papryki
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki octu jabłkowego
- 6 łyżeczek oleju rzepakowego
- przyprawy: ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy, ziarna gorczycy.
Sposób przygotowania
Zagotować wodę, dodać ocet jabłkowy i sól.
Przyprawy oraz paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w paski) przełożyć do słoików i zalać ostudzoną zalewą.
Do każdego słoika dodać łyżeczkę oleju.
Dokładnie zakręcić i pasteryzować 10-15 minut w gorącej wodzie
Przechowywać w chłodnym miejscu, bez dostępu światła.