Imprezowy koktajl z krewetek
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
- 125g krewetek,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 2 czerwone pomidory,
- 1 szklanka wody,
- ½ cebuli,
- ½ papryczki chilli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- ½ łyżeczki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny,
- Przyprawy: sól, pieprz kolorowy grubo mielony, oregano, suszona bazylia.
Sposób przygotowania
Podsmażyć drobno posiekaną cebulę, chili i czosnek. Następnie dodać zblendowane pomidory (bez skóry) oraz przyprawy. Całość pozostawić na małym ogniu, jednocześnie cały czas mieszając przez około 15 minut. Można dodać trochę wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Krewetki wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 3 minuty. Następnie należy przelać je bardzo zimną wodą i obrać z pancerzyków zachowując ogonki.
Koktajl przelać do wysokich kieliszków/ lampek. Porozkładać przygotowane krewetki, można też dodać kilka pokrojonych do środka.
Przed podaniem skropić odrobiną soku z cytryny oraz posypać świeżą natką pietruszki.
Danie doskonale komponuję się razem z chipsami Lignaform.