Fasolka szparagowa w aromatycznym sosie ziołowym
Ta zielona fasolka w stylu francuskim w sosie na bazie ziół to pyszny, świeży dodatek do diety! Przepis jest szybki, łatwy, zdrowy i niezwykle aromatyczny!
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki
- 1 garść fasoli szparagowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona, oregano, tymianek, bazylia, natka pietruszki
- ewentualnie: 1 łyżeczka orzeszków piniowych
Sposób przygotowania
1
Przyprawy wymieszaj z olejem, dodaj odrobinę soku z cytryny oraz przepuszczony przez praskę czosnek.
2
Fasolkę przepłucz pod bieżącą wodą i odetnij końce każdej fasolki. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
3
Następnie odcedź na sitku i przelej zimną wodą. Fasolkę przełóż na talerz. Polej przygotowanym wcześniej sosem oraz posyp danie orzeszkami.