Sałatka jabłkowa z prażonymi orzechami
Zarówno wiosną jak i latem warto zwiększyć spożycie owoców i warzyw. Połączenie ich w jednym posiłku na pewno mile zaskoczy świeżym i niepowtarzalnym smakiem.
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki:
- 1 jabłko średniej wielkości
- 1 garść rukoli/ roszponki
- 1 garść rzodkiewek
- 1 łodyga selera naciowego
- ½ małej czerwonej cebuli
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Sos:
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
- przyprawy: sól, pieprz
- kilka listów mięty (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
1
Selera pokrój w drobne plasterki, jabłko w kostkę, rzodkiewkę i cebulę w cienkie plastry. Połącz wszystkie składniki razem z rukolą /roszponką.
2
W szklance wymieszaj składniki na sos. Polej sałatkę i wymieszaj. Wierzch posyp prażonymi orzechami.