Therascience
Etap 3 Lignaform z owocami, Przepisy

Sałatka jabłkowa z prażonymi orzechami

Sałatka jabłkowa z prażonymi orzechami

Zarówno wiosną jak i latem warto zwiększyć spożycie owoców i warzyw. Połączenie ich w jednym posiłku na pewno mile zaskoczy świeżym i niepowtarzalnym smakiem.

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki:

    • 1 jabłko średniej wielkości
    • 1 garść rukoli/ roszponki
    • 1 garść rzodkiewek
    • 1 łodyga selera naciowego
    • ½ małej czerwonej cebuli
    • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

    Sos:

    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
    • przyprawy: sól, pieprz
    • kilka listów mięty (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania

    1

    Selera pokrój w drobne plasterki, jabłko w kostkę, rzodkiewkę i cebulę w cienkie plastry. Połącz wszystkie składniki razem z rukolą /roszponką.

    2

    W szklance wymieszaj składniki na sos. Polej sałatkę i wymieszaj. Wierzch posyp prażonymi orzechami.