Etap 2 Lignaform z białkiem, Przepisy

Wiosenne śniadanie, czyli Jajko sadzone na szparagach

Wiosenne śniadanie, czyli Jajko sadzone na szparagach

Jajko ze szparagami: Żeby dzień był dobry trzeba go dobrze zacząć! Nasza wiosenna propozycja to pyszne szparagi z jajkiem w koszulce. Sprawdź i przekonaj się, ponieważ przepis cieszy się ogromną popularnością!

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki:

    • 5 zielonych szparagów;
    • 1 ząbek czosnku;
    • 1 łyżeczka oleju rzepakowego;
    • 1 jajko;
    • 1 łyżeczka octu;
    • Przyprawy: sól, pieprz, płatki chili.

    Sposób przygotowania

    1

    Szparagi: Łamiemy przy końcówkach, płuczemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szparagi i po chwili drobno posiekany czosnek. Całość smażymy około 7 minut. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.

    2

    Jajka: Gotujemy wodę w garnku. Do wrzątku dodajemy ocet, szczyptę soli i intensywnie mieszamy, aby zrobić wir i wbijamy do środka jajko. Gotujemy około 2-3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Całość posypujemy płatkami chilli.