Paluszki z cukinii
Cukinia z piekarnika, czyli przepis na porcję pełną zdrowia. Chrupiące paluszki z cukinii zachwycają nietypową panierką, koniecznie sprawdź!
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki:
- 1 porcja Tostów Lignaform;
- 1 mała cukinia;
- 1 jajko;
- przyprawy: sól, pieprz kolorowy mielony, czosnek granulowany, pieprz cayenne, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania
Cukinie dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym i pokroić w słupki (razem ze skórką).
Uwaga, jeśli mamy dużą i dojrzałą cukinię, można usunąć ze środka miękkie części wraz z pestkami.
Na głęboki talerz wbić jajko, dodać przyprawy i dokładnie rozbełtać.
Słupki cukinii obtoczyć w jajku, a następnie w drobno pokruszonych tostach. Całość ułożyć na blasze (na papierze do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni przez ok. 25min.