Domowa pieczeń z bazylią
Soczysta (fit) pieczeń- doskonały przepis na sycący i zdrowy obiad! Dodatek bazylii sprawia, że danie zyskuje wyrazisty smak i aromat!
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki:
- 0,5kg mielonego udźca z indyka;
- 1 opakowanie Tostów Lignaform;
- 1 mała biała cebula;
- 1 jajko;
- 1 łyżka oleju rzepakowego;
- 1 pęczek natki pietruszki;
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany, majeranek, oregano, tymianek, słodka papryka.
Sposób przygotowania
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż przez chwilę na patelni.
W misce wymieszaj mięso, cebulę, posiekaną natkę pietruszki, jajko, pokruszone Tosty Lignaform i przyprawy.
Formę wysmaruj tłuszczem roślinnym. Wyłóż mięso i przykryj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30min. Po tym czasie zdejmij przykrycie i piecz kolejne 15 min.
Wypróbuj w połączeniu z pieczywem Lignaform i świeżą bazylią.