Therascience
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Chipsy z cukinii

Chipsy z cukinii

Majówka to czas spotkań, pikników i grillowania. Pamiętaj, że przekąski, które uwzględniasz- wcale nie muszą być kaloryczne i ciężkostrawne. Dziś przedstawiamy alternatywę dla tradycyjnych chipsów- bez nadmiaru tłuszczu i soli. Doskonała propozycja dla osób dbających nie tylko o sylwetkę, ale również o zdrowie!

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki:

    • ½ małej cukinii;
    • 2 łyżki oleju rzepakowego;
    • przyprawy: sól, pieprz kolorowy mielony, czosnek granulowany i papryka wędzona.

    Sposób przygotowania

    1

    Cukinie pokrój na cienkie plastry.

    2

    W misce wymieszaj olej rzepakowy z przyprawami. Wrzuć plastry cukinii i ponownie wymieszaj.

    3

    Ułóż plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (uwaga, plastry nie powinny na siebie nachodzić).

    4

    Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut, aż plastry staną się zarumienione.

    Uwaga: od IV etapu Metody Lignaform, chipsy z cukinii można podawać razem z sosem jogurtowym.