Chipsy z cukinii
Majówka to czas spotkań, pikników i grillowania. Pamiętaj, że przekąski, które uwzględniasz- wcale nie muszą być kaloryczne i ciężkostrawne. Dziś przedstawiamy alternatywę dla tradycyjnych chipsów- bez nadmiaru tłuszczu i soli. Doskonała propozycja dla osób dbających nie tylko o sylwetkę, ale również o zdrowie!
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki:
- ½ małej cukinii;
- 2 łyżki oleju rzepakowego;
- przyprawy: sól, pieprz kolorowy mielony, czosnek granulowany i papryka wędzona.
Sposób przygotowania
1
Cukinie pokrój na cienkie plastry.
2
W misce wymieszaj olej rzepakowy z przyprawami. Wrzuć plastry cukinii i ponownie wymieszaj.
3
Ułóż plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (uwaga, plastry nie powinny na siebie nachodzić).
4
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut, aż plastry staną się zarumienione.
Uwaga: od IV etapu Metody Lignaform, chipsy z cukinii można podawać razem z sosem jogurtowym.