Bliny naturalne pod pierzynką z porów
Wskazówka szefa kuchni: Bardzo duże pory trzeba najpierw włożyć na 2 minuty do wrzącej wody, następnie odsączyć, pokroić na plasterki i dopiero dusić.
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Bliny naturalne pod pierzynką z porów
- Bliny naturalne Lignaform 1 porcja
- 3 średnie pory
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Przygotować pory: odkroić korzenie i ciemnozieloną część liści, zostawić tylko białe i jasnozielone części. Usunąć twarde, zewnętrzne liście i pory pokroić wzdłuż na połówki. Umyć je pod bieżącą zimną wodą, rozchylając liście, aby wypłukać ziemię. Oczyszczone pory dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plasterki.
W rondelku rozgrzać olej rzepakowy, włożyć pory i dusić na umiarkowanym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką i uważać, aby pory się nie przypaliły. Gdy pory będą miękkie to znaczy, że są gotowe.
Bliny Lignaform przygotować zgodnie z przepisem dołączonym do opakowania ( ok 5 blinów). Ułożyć na talerzu i okryć porową pierzynką.