Bliny naturalne w towarzystwie szpinaku
Wskazówka szefa kuchni: Najlepiej wybierać szpinak o jędrnych lśniących liściach. Należy je bardzo dokładnie umyć i zginając wzdłuż, kolejno odrywać blaszki od łodyżek. Jeśli liście są duże i grube trzeba również usunąć główne nerwy liści, odrywając palcami zielone części blaszek. Młode liście można przyrządzać bez obierania. Szpinak gotuje się krótko, najlepiej na patelni lub w szerokim rondelku aby woda szybko odparowała.
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Bliny naturalne w towarzystwie szpinaku
- Bliny Naturalne Lignaform 1 saszetka
- 250g szpinaku
- Olej kokosowy
- Sól świeżo zmielony pieprz
- Czosnek i cebula (ilość wedle uznania)
Sposób przygotowania
1
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Czosnek rozgnieść, obrać i pokroić. Na patelni rozpuścić łyżkę oleju kokosowego i zeszklić cebulę z czosnkiem. Szpinak przebrać: liście oderwać od łodyżek, usuwając nadgniłe bądź żółte. Liście zanurzyć kilka razy w naczyniu z wodą i wyjąć, tak aby ziemia została na dnie. Dokładnie odsączyć. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodać liście szpinaku i podgrzewać na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając, doprawić solą i gotować aż cała woda odparuje.
2
Bliny przyrządzić według przepisu i podawać z ciepłą potrawką szpinakową.