Therascience
Etap 6 Lignaform z produktami skrobiowymi/mącznym, Przepisy

Pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca

Chrupiąca przekąska z dużą zawartością białka! Spróbuj pieczonej ciecierzycy, która dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych i jednocześnie wprowadzi nowy smak do codziennego jadłospisu.

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki (ok. 3 porcje):

    • 1 szklanka suchej ciecierzycy;
    • 1 łyżka oleju rzepakowego;
    • przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, czosnek granulowany, kurkuma;
    • dodatkowo: ząbek czosnku i kilka liści laurowych do gotowania ciecierzycy.

    Sposób przygotowania

    1

    Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie i pozostaw na całą noc.

    2

    Następnego dnia odcedź i opłucz ciecierzycę pod bieżącą wodą. Przełóż ją do garnka, zalej wodą, dodaj czosnek oraz liście laurowe i gotuj przez ok. godzinę. Po ugotowaniu odlej wodę i osusz ciecierzycę ręcznikiem kuchennym.

    3

    Ciecierzycę wsyp do miski, dodaj tłuszcz roślinny, przyprawy i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok.15-30minut (najlepiej po ok.10 minutach przemieszaj ciecierzycę, aby otrzymać chrupiącą przekąskę).