Pieczona ciecierzyca
Chrupiąca przekąska z dużą zawartością białka! Spróbuj pieczonej ciecierzycy, która dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych i jednocześnie wprowadzi nowy smak do codziennego jadłospisu.
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki (ok. 3 porcje):
- 1 szklanka suchej ciecierzycy;
- 1 łyżka oleju rzepakowego;
- przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, czosnek granulowany, kurkuma;
- dodatkowo: ząbek czosnku i kilka liści laurowych do gotowania ciecierzycy.
Sposób przygotowania
Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie i pozostaw na całą noc.
Następnego dnia odcedź i opłucz ciecierzycę pod bieżącą wodą. Przełóż ją do garnka, zalej wodą, dodaj czosnek oraz liście laurowe i gotuj przez ok. godzinę. Po ugotowaniu odlej wodę i osusz ciecierzycę ręcznikiem kuchennym.
Ciecierzycę wsyp do miski, dodaj tłuszcz roślinny, przyprawy i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok.15-30minut (najlepiej po ok.10 minutach przemieszaj ciecierzycę, aby otrzymać chrupiącą przekąskę).