Przepis na ogórki kiszone
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Poznaj przepis na ogórki małosolne. Szybki i łatwy sposób na wspomaganie zdrowia. Pyszne, chrupiące ogórki przekonają każdego!

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki

    • 2 kg ogórków gruntowych
    • ½ główki świeżego czosnku
    • 1 korzeń chrzanu
    • 4 liście chrzanu
    • 3-4 liście laurowe
    • 2 łyżki soli
    • 2 litry wody
    • kilka gałązek kopru

    Sposób przygotowania

    1

    Ogórki dokładnie opłucz, następnie zalej zimną wodą i pozostaw na około 2 godziny.

    2

    Słoiki ściśle wypełnij ogórkami, a w wolne przestrzenie włóż ząbki czosnku, liście chrzanu, gałązki kopru oraz obrany korzeń chrzanu.

    3

    Sól rozpuść w gorącej wodzie. Po ostudzeniu zalej słoiki, aby całkowicie pokryć ogórki. Zakręć słoiki i odstaw w cieple, zacienione miejsce.

    4

    Ogórki są gotowe do spożycia w ciągu 2-5 dni.