Szakszuka
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ½ żółtej papryki
- 1 szklanka pokrojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 garści młodego szpinaku
- 2 sztuki jaj kurzych
- przyprawy: sól, pieprz czarny grubo-mielony, kmin rzymski, słodka
- i ostra papryka, suszone oregano i bazylia
- Dodatkowo: 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
Sposób przygotowania
1
Drobno pokrój cebulę oraz czosnek. Paprykę umyj i pokrój w paski.
2
Cebulę z czosnkiem i paprykę podsmaż na patelni. Dodaj przyprawy.
3
Następnie dołóż pokrojone pomidory, szpinak i całość duś ok. 15 minut.
4
Na powierzchni sosu zrób dwa wgłębienia i wbij do każdego jajko. Patelnię przykryj i pozostaw na małym ogniu przez ok. 5 minut aż jajka lekko się zetną. Podawaj od razu posypane posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku.