Boczniaki ze szparagami i sosem ziołowym
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki (2 porcje)
- 250g boczniaków;
- 1 pęczek szparagów;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny/ limonki;
- przyprawy: sól, pieprz kolorowy mielony, papryka słodka wędzona, chilli;
- 2 porcje Fusilli lub Spaghettini Lignaform.
Sos ziołowy
- 1 łyżeczka oregano;
- 2 łyżki posiekanej bazylii;
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
- 1 ząbek czosnku;
- przyprawy: sól, pieprz biały mielony, 1 łyżeczka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny/ limonki.
Sposób przygotowania
Odłam zdrewniałe końce szparagów. Pokrój na 2cm kawałki (główki szparagów zostawić w całości). Na patelni podsmaż cebulę i boczniaki. Dodaj pieprz, paprykę, czosnek i chili, przemieszaj. Wrzuć przygotowane szparagi. Dopraw szczyptą soli. Smaż około 2 minuty, aż zaczną mięknąć. Skrop danie sokiem z cytryny/ limonki.
Aby przygotować sos, wymieszaj wszystkie składniki. Następnie polej boczniaki ze szparagami.
Danie doskonale sprawdzi się z Fusilli lub Spaghettini Lignaform.