Włoska Tortilla Oliwkowa
Rada szefa kuchni: Świeża bazylia świetnie komponuje się z ciastem oliwkowym. Można dodać pokrojone listki bazylii do masy przed pieczeniem. Bazylia również świetnie odświeża oddech.
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Włoska Tortilla Oliwkowa
- 1 saszetka ciasta oliwkowego Lignaform
- Świeża bazylia
- 1 pomidor malinowy
- Sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
Sposób przygotowania
Do miseczki dodajemy saszetkę ciasta z oliwkami i zalewamy 60ml wody.
Mieszamy, aż grudki znikną. Tak przygotowane ciasto smażymy na niewielkiej patelni z dwóch stron jak naleśnik i przekładamy na talerz.
Pomidor kroimy na małe kawałki i siekamy bazylię. Przekładamy pomidor i bazylię na nasz placek z oliwkami.
Dodajemy zioła prowansalskie i pieprz do smaku, zwijamy jak tortillę. Tak przygotowaną tortillę można zawinąć w folię aluminiową i zabrać ją ze sobą.