kurczak satay
Etap 2 Lignaform z białkiem, Przepisy

Kurczak na patyku

Kurczak na patyku

W menu z przystawkami i przekąskami nie powinno zabraknąć dobrych i sprawdzonych szaszłyków. Kurczak na patyku to danie niezwykle łatwe w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektowne!

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki (2 porcje)

    • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
    • Marynata:
    • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
    • 1 łyżka sosu sojowego,
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, suszony czosnek, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, zioła prowansalskie

    Sposób przygotowania

    1

    Dokładnie wymieszać składniki na marynatę. Pierś z kurczaka pokroić na ok. 2 centymetrowe paski, następnie zostawić w marynacie na około pół godziny.

    2

    W tym czasie patyczki do szaszłyków warto namoczyć w wodzie, aby nie przypaliły się podczas pieczenia.

    3

    Mięso z kurczaka nabić na patyczki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

    Danie podawać razem z ulubionymi warzywami.