Sałatka a’la Gyros
Przygotujcie się na coś pysznego! Warstwowa sałatka nie tylko doskonale się prezentuje, ale również zachwyca swoim smakiem.
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki:
- ½ kapusty pekińskiej;
- ½ ogórka szklarniowego;
- 1 kostka wędzonego tofu;
- 1 łyżka oleju rzepakowego;
- 1 mała czerwona cebula;
- 1 czerwona papryka;
- 1 małe opakowanie groszku konserwowego;
- 3 łyżki domowego majonezu;
- 2 łyżki passaty pomidorowej (bez cukru);
- przyprawy: sól, pieprz czarny, przyprawa do gyrosa.
Sposób przygotowania
1
Tofu pokrój w kostkę, skrop tłuszczem roślinnym i obsyp przyprawą do gyrosa. Następnie podsmaż przez chwilę na patelni.
2
Ogórek i paprykę pokój w kostkę, cebulę w piórka. Posiekaj kapustę. Groszek opłucz pod bieżącą wodą.
3
W miseczce wymieszaj majonez i passatę. Dodaj sól oraz pieprz.
4
Sałatkę układaj warstwowo- na spód połóż podsmażone tofu i czerwoną cebulę. Polej połową przygotowanego sosu. Następnie wsyp groszek oraz kawałki ogórka i papryki. Polej pozostałym sosem i na wierzch dołóż posiekaną kapustę.