Etap 2 Lignaform z białkiem, Przepisy

Paluszki z cukinii

Paluszki z cukinii

Cukinia z piekarnika, czyli przepis na porcję pełną zdrowia. Chrupiące paluszki z cukinii zachwycają nietypową panierką, koniecznie sprawdź!

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki:

    • 1 porcja Tostów Lignaform;
    • 1 mała cukinia;
    • 1 jajko;
    • przyprawy: sól, pieprz kolorowy mielony, czosnek granulowany, pieprz cayenne, zioła prowansalskie.

    Sposób przygotowania

    1

    Cukinie dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym i pokroić w słupki (razem ze skórką).

    2

    Uwaga, jeśli mamy dużą i dojrzałą cukinię, można usunąć ze środka miękkie części wraz z pestkami.

    3

    Na głęboki talerz wbić jajko, dodać przyprawy i dokładnie rozbełtać.

    4

    Słupki cukinii obtoczyć w jajku, a następnie w drobno pokruszonych tostach. Całość ułożyć na blasze (na papierze do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni przez ok. 25min.