Therascience
Etap 2 Lignaform z białkiem, Przepisy

Sałatka Wielkanocna

Sałatka Wielkanocna

Jeśli szukasz przepisu na lekką i zdrową sałatkę na Wielkanoc- to będzie właściwy wybór! Doskonale pasuje na świąteczny stół- jest prosta, pyszna i gotowa w kilka minut!

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki (2 porcje):

    • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym;
    • 1 jajo kurze;
    • 1 ogórek gruntowy;
    • 1 mały pomidor malinowy;
    • ½ czerwonej papryki;
    • ½ małej czerwonej cebuli;
    • 4 czarne oliwki;
    • 1 łyżka oleju rzepakowego;
    • 1 łyżeczka soku z cytryny;
    • przyprawy: sól, pieprz.

    Sposób przygotowania

    1

    Tuńczyka odsącz z zalewy i delikatnie rozdrobnij widelcem.

    2

    Jajko ugotuj na twardo (ok. 8- 10minut), następnie ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki.

    3

    Ogórka, paprykę, pomidora i oliwki pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka.

    4

    W miseczce wymieszaj olej razem z sokiem z cytryny i przyprawami.

    5

    Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, polej przygotowanym dressingiem i dobrze wymieszaj.