Sałatka Wielkanocna
Jeśli szukasz przepisu na lekką i zdrową sałatkę na Wielkanoc- to będzie właściwy wybór! Doskonale pasuje na świąteczny stół- jest prosta, pyszna i gotowa w kilka minut!
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki (2 porcje):
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym;
- 1 jajo kurze;
- 1 ogórek gruntowy;
- 1 mały pomidor malinowy;
- ½ czerwonej papryki;
- ½ małej czerwonej cebuli;
- 4 czarne oliwki;
- 1 łyżka oleju rzepakowego;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przygotowania
1
Tuńczyka odsącz z zalewy i delikatnie rozdrobnij widelcem.
2
Jajko ugotuj na twardo (ok. 8- 10minut), następnie ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki.
3
Ogórka, paprykę, pomidora i oliwki pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka.
4
W miseczce wymieszaj olej razem z sokiem z cytryny i przyprawami.
5
Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, polej przygotowanym dressingiem i dobrze wymieszaj.