Krem z pieczonej papryki z grzankami
Pozostałe przepisy

Krem z pieczonej papryki z grzankami Grissini Lignaform

Krem z pieczonej papryki z grzankami Grissini Lignaform

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    • 3 sztuki czerwonej papryki
    • 2 szklanki passaty pomidorowej
    • 1 mała cebula
    • 0,5 l bulionu
    • 4 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
    • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    • ząbek czosnku
    • tymianek, oregano
    • sól i pieprz
    • grzanki Grissini Lignaform

    Sposób przygotowania

    1

    Paprykę umyj, osusz, obtocz w oleju i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut. Cebulę posiekaj na drobne kawałki i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz po łyżce papryki wędzonej i pieprzu cayenne a następnie wszystko razem podsmaż. Paprykę oraz cebulę z przyprawami przełóż do jednego garnka, zalej wywarem i gotuj. Kiedy całość będzie miękka, dodaj passatę i ponownie zagotuj. Następnie zmiksuj zupę blenderem. Dodaj świeży tymianek, czosnek i oregano. Przed podaniem dopraw krem solą i pieprzem. Zupę należy podawać z grzankami Grissini Lignaform.