coronavirus covid-19 pandemia
Artykuły, Wszystkie

Jak wzmocnić swoją odporność przed wirusem?

Jak wzmocnić swoją odporność przed wirusem?

Naukowcy z zakresu medycyny podjęli się trudnej walki z nieustannie mutującym koronawirusem, wywołującym chorobę zakaźną układu oddechowego COVID-19. Ostatnie doniesienia naukowe potwierdzają, że kolejne mutacje wirusa SARS-CoV-2 przenoszą się o 70% szybciej niż jego pierwotna wersja z Wuhan. Wszystkie wirusy mutują. Koronawirus nie jest pod tym względem wyjątkiem, dzieje się tak dlatego, że wirus modyfikuje własne białka aby przetrwać i zarażać kolejne osoby.

Galusan epigallokatechiny (EGCG) występujący jako składnik zielonej herbaty jest bardzo silnym utleniaczem redukującym ilość wolnych rodników. Badania naukowe dowodzą, że EGCG działa przeciwwirusowo, ma również właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Stwierdzono, że w przypadku zapalenia wątroby typu C, EGCG hamuje infekcję i zapobiega rozprzestrzenianiu się wirusa na kolejne komórki. Jego pozytywne działanie stwierdzono również w przypadku zakażeń wirusami ebola, SARS-CoV i MERS-CoV.

Ponadto, EGCG obniża ryzyko przerostu prostaty, działa antynowotworowo na poziomie DNA i RNA, poprawia funkcjonowanie mózgu, niweluje zmęczenie oraz redukuje ryzyko wystąpienia chorób Parkinsona i Alzhaimera. Wspiera także funkcjonowanie wątroby oraz pracę układu krążenia.

zielona herbata

Trans-resweratrol to resweratrol o lepszej biodostępności, w tym również szybszej wchłanialności. Stanowi środek stymulujący obronę organizmu przy wirusowych infekcjach dróg oddechowych. Resweratrol ma udowodnione działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne. Stabilizuje układ odpornościowy po kontakcie z wirusem. Potwierdzone zostało ogólne działanie hamujące rozwój wirusa z grupy SARS przez ten związek.

Badania dowodzą, że resweratrol ma istotne znaczenie zmniejszające replikację wirusa, jak również niweluje efekt cytoptyczny w przypadku Covid-19 oraz reguluje aktywność genów odpornościowych.

Tradycyjny mongolski środek zwierający resweratrol „Agsirga” może powstrzymać koronawirusa przed związaniem się z głównym kanałem dostępu do komórki, wykorzystywanym przez koronawirusa ACE2 np. poprzez nabłonki w nosie.

jabłka i pomarańczy

Kwercetyna to naturalny przeciwutleniacz. Występuje chociażby w cebuli, czerwonych winogronach oraz owocach cytrusowych. Udowodniono, że kwercetyna działa jak jonofor cynku, czyli jest odpowiedzialna za transport cynku do komórki. Z tego względu kwercetyna ma działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Ponadto, obniża ryzyko zawału serca, działa pozytywnie na układ krążenia, redukuje możliwość powstawania żylaków.

Hamuje aktywność m.in. wirusa HIV a także opryszczki, polio, wścieklizny i grypy, przeciwdziała nie tylko powstawaniu wolnych rodników, ale również eliminuje je z organizmu.

Udowodniono również, że kwercetyna ma silne właściwości antynowtworowe. Zapobiega namnażaniu się komórek rakowych oraz pobudza już istniejące do apoptozy, czyli do samounicestwienia.

Cynk – badacze z St. Luke’s Hospital w Kansas City oraz UPMC Hillman Cancer Center z Pittsburgh`a udowodnili, że suplementacja cynku w chorobie Covid-19 wywołanej wirusem Sars-cov-2 redukuje śmiertelność tej choroby o 80%. Dzieję się tak prawdopodobnie, dlatego że cynk posiada bardzo wysoką aktywność wewnątrzkomórkową hamującą wiele wirusów RNA, w tym również koronawirusów.

Już w 2010 roku udowodniono, że nawet najmniejsze ilości cynku podawane pacjentom hamują replikacje wirusa SARS-CoV poprzez blokowanie proteazy i polimerazy RNA, co uniemożliwia zarówno wnikanie wirusa do komórki, jak i jego namnażanie.

Skuteczność cynku wspomagają związki ułatwiające jego transport do komórki tj. omówiony wcześniej flawonoid – kwercetyna. Cynk nie jest magazynowany w organizmie, w związku z czym suplementacja tego pierwiastka stanowi niemal konieczność.

orzechy bogate w cynk

N-acetylocysteina to szeroko stosowany aminokwas wykorzystywany w leczeniu górnych dróg oddechowych. Rozrzedza i upłynnia flegmę ułatwiając tym samym jej usuwanie z oskrzeli. Jest niezbędna do syntezy glutationu, najsilniejszego przeciwutleniacza w naszym organizmie, przez to jest silnym wsparciem organizmu podczas infekcji wirusowych. Łagodzi stany zapalne oraz regeneruje uszkodzone tkanki.

Badania pokazują, że n-acetylocysteina wspomaga organizm w walce z różnymi rodzajami wirusów grypy, ograniczając ich wzrost. NAC redukuje ryzyko wystąpienia zapalenia płuc oraz wystąpienia powikłań. Udowodniono również jej skuteczność podczas leczenia wirusa H5N1 czyli ptasiej grypy poprzez działanie hamujące replikację wirusa, co może być równie przydatne podczas pandemii wirusa grypy typu A. NAC przynosi również korzyści pacjentom podczas ciężkiego zakażenia wirusem dengi (DENV), wspomagając usuwanie powstających toksyn w wątrobie.

Według rekomendacji McCarty’ego i DiNicolantonio (2020) i ich zestawienia w kontekście zwalczania wirusów RNA, w tym grypy i koronawirusa należy przyjmować NAC codziennie.

Ponadto n-acetylocysteina jako silny utleniacz spowalnia starzenie się organizmu, wspomaga układ immunologiczny, wspiera proces detoksykacji i regeneracji wątroby.

orzechy z Brazylii

Selen jest śladowym pierwiastkiem pozyskiwanym z diety. Wpływa na nasilenie chorób wywołanych wirusami u ludzi i zwierząt. Udowodniono związek pomiędzy poziomem selenu a progresem rozwoju choroby AIDS wywołanej wirusem HIV.

Naukowcy z University of Surrey w Wielkiej Brytanii pod kierunkiem prof. Margaret Rayman udowodnili związek pomiędzy wskaźnikiem wyleczenia z COVID-19 a suplementacją selenem. Artykuł opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition.

Naukowcy przeanalizowali dane z gmin i miast z ponad 240 przypadkami COVID-19. Wyniki badań dowodzą, że w miejscach, gdzie obserwuje się wysokie stężenie selenu w diecie, pacjenci lepiej dochodzą do zdrowia. W niektórych miejscowościach odsetek osób wyleczonych był prawie trzykrotnie wyższy. Natomiast w prowincji Heilongjiang, gdzie stężenie selenu jest najniższe, śmiertelność z powodu COVID-19 była prawie pięciokrotnie wyższa niż średnia wszystkich prowincji za wyjątkiem Hubei.

Ponadto, selen wpływa na metabolizm hormonu tarczycy, wspiera układ immunologiczny a także pomaga przy chorobach sercowo-naczyniowych oraz chroni czerwone krwinki przed działaniem toksyn.

Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aktywuje kilkaset enzymów wewnątrzkomórkowych, bierze udział w syntezie białka, termoregulacji i ciśnienia tętniczego krwi. Ma wpływ na przewodzenie impulsów nerwowych i skurcz mięśni. Niedobór tego pierwiastka powoduje zaburzenia metaboliczne, sercowo-naczyniowe i mięśniowe.

Naukowcy z Uniwersytetu w Nankinie twierdzą, że osoby chorujące na COVID-19 powinny monitorować poziom magnezu w organizmie, szczególnie zaś dotyczyć ma to osób z chorobami „współistniejącymi” tj. nadciśnienie, cukrzyca czy uszkodzeniem nerek.

Dlaczego magnez jest istotny? Udowodniono, że:

ziarna kakaowca proszek kakaowy

I

Rozkurcza oskrzela i zapobiega ich obkurczeniu, co stwierdzono u osób chorych na astmę

II

Dane eksperymentalne wskazują, że może działać ochronnie przy zapaleniu płuc

III

Działa przeciwzapalnie i, co ważne, zapobiega powstawaniu burzy cytokinowej, na co również wskazują badania eksperymentalne

IV

Chroni przed porodem przedwczesnym oraz nadciśnieniem

V

Ogranicza powikłania krążeniowe

VI

Wspiera nerki

VII

Chroni wątrobę w odniesieniu do działań ubocznych leków stosowanych przy leczeniu COVID-19

Ponadto, naukowcy z Iranu, stwierdzili, że niedobór magnezu zwiększa ryzyko zgonu u chorych hospitalizowanych z powodu COVID-19. Natomiast włoscy naukowcy sugerują, że niedobór magnezu może być istotnym czynnikiem występowania ciężkich objawów u zarażonych zmutowaną wersją koronawirusa.

młoda kobieta opalenie na plaży

Witamina D3 wspomaga układ odpornościowy. Ostatnie wyniki badań wskazują, że niedobory witaminy D3 zwiększają ryzyko zachorowania na koronawirusa, jak również ciężkiego przebiegu COVID-19

Opublikowane wyniki badań w czasopiśmie PLOS ONE jednoznacznie stwierdzają, że pacjenci z optymalnym poziomem witaminy D zdecydowanie lżej przechodzi chorobę w porównaniu do osób z niedoborami witaminy. Witamina D wzmacnia układ odpornościowy. Autorzy badania sugerują, że warto zadbać o prawidłowy poziom witaminy D w organizmie, szczególnie u osób hospitalizowanych.

Z kolei badacze z Uniwersytetu w Chicago zaobserwowali, że osoby z niskim poziomem witaminy D nie tylko dwukrotnie częściej chorowały na COVID-19, ale również częściej miewały infekcje. Może za to odpowiadać fakt, że witamina D nasila produkcję limfocytów T i poprawia ich działanie.

Ponadto, witamina D wzmacnia skórę, co ogranicza wnikanie drobnoustrojów do wewnątrz. Zmniejsza wykorzystanie witaminy C, która gromadzi się w limfocytach i wykorzystywana jest na początku wystąpienia infekcji. Wpływa również na syntezę najsilniejszego przeciwutleniacza w organizmie czyli glutationu, ograniczając stan zapalny w organizmie. Witamina D wpływa na hamowanie burzy cytokinowej, czyli nadmiernej reakcji układu immunologicznego, podczas rozwoju choroby COVID-19.

Witamina C jest najbardziej popularną witaminą i najczęściej stosowaną. Kojarzona jako środek poprawiający odporność organizmu podczas walki z różnymi infekcjami. Jest silnym antyoksydantem neutralizującym wolne rodniki, które mogą uszkadzać DNA. Poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego poprzez zwiększenie aktywności limfocytów T.

Badacze ze szpitala Zhongnan na Uniwersytecie Wuhan w Chinach proponował wysokie dawki witaminy C argumentując, że objawowe obecnie leczenie wspomagające organizm to główny sposób leczenia wirusów SARS. Podkreślał, że witamina C zmniejsza reakcję zapalną w organizmie, a jej niedobory związane są ze zwiększonym ryzykiem ciężkiego przechodzenia wirusa grypy.

Badania naukowe potwierdzają, że witamina C zmniejsza replikację niektórych wirusów nawet o 99% lub ją całkowicie blokuje, nawet u osób przewlekle zakażonych wirusem HIV.

Dowiedziono naukowo, że skuteczność poszczególnych witamin i pierwiastków jest większa, gdy są one odpowiednio łączone ze sobą, nie zaś podawane pojedynczo w różnych odstępach czasu.
Naukowcy Instytutu Badawczego dr Ratha wykazali, że odpowiednie połączenie składników odżywczych zmniejszyło aktywność wirusową grypy o 87%, w porównaniu z zaledwie 20% spadkiem jego aktywności, gdy podawano jedynie witaminę C. Synergiczne podawanie mikroskładników odżywczych była skuteczna na wszystkich etapach infekcji wirusowej.

Immu 19” to bezpieczny suplement, na który składają się witaminy i mikroskładniki odżywcze skomponowane przez naukowców w taki sposób, aby nie tylko maksymalnie zabezpieczyć możliwość infekcji wirusem SARS-CoV-2, ale również aby w razie zachorowania wzmocnić organizm, aby przebieg ewentualnej choroby COVID-19 był jak najłagodniejszy.

Powyższe informacje nie stanowią porady lekarskiej, która może być jedynie dokonana przez lekarza. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody związane z wykorzystaniem powyższych informacji jako porady lekarskiej.

Bibliografia:

  1. Minsu Jang, Yea-In Park, Yeo-Eun Cha, Rackhyun Park, Sim Namkoong, Jin I. Lee, and Junsoo Park; Tea Polyphenols EGCG and Theaflavin Inhibit the Activity of SARS-CoV-2 3CL-Protease In Vitro; Evid Based Complement Alternat Med. 2020
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7499281/
  2. Susmit Mhatre, Tishya Srivastava, Shivraj Naik, and Vandana Patravale; Antiviral activity of green tea and black tea polyphenols in prophylaxis and treatment of COVID-19: A review; Phytomedicine. 2020s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7367004/
  3. Rajesh Ghosh, Ayon Chakraborty, Ashis Biswas, and Snehasis Chowdhuri; Evaluation of green tea polyphenols as novel corona virus (SARS CoV-2) main protease (Mpro) inhibitors – an in silico docking and molecular dynamics simulation study; J Biomol Struct Dyn. 2020 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7332865/
  4. Jrhau Lung, Yu‐Shih Lin, Yao‐Hsu Yang, Yu‐Lun Chou, Li‐Hsin Shu, Yu‐Ching Cheng, Hung Te Liu, Ching‐Yuan Wu; The potential chemical structure of anti‐SARS‐CoV‐2 RNA‐dependent RNA polymerase; Journal of Medical Virology; 2020 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/jmv.25761
  5. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163725820301431
  6. https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_cytopatyczny
  7. https://chemrxiv.org/articles/Exploring_the_Active_Compounds_of_Traditional_Mongolian_Medicine_Agsirga_in_Intervention_of_Novel_Coronavirus_2019-nCoV_Based_on_HPLC-Q-Exactive-MS_MS_and_Molecular_Docking_Method/11955273/2
  8. Jakubowicz-Gil J., Kwercetyna w terapii przeciwnowotworowej. Postępy Biologii Komórki, 2012, 39, 2, 199–216;
  9. Kobylińska A., Janas K.M.: Prozdrowotna rola kwercetyny obecnej w diecie człowieka, Postępy Hig Med Dosw (online), 2015, 69, 51-62;
  10. Kobylińska A., Janas K.M., Kosmos. Kwercetyna, ważny flawonoid w życiu roślin. Problemy Nauk Biologicznych, 2015, 64, 1, 306, 113–127.
  11. Brewer, Juan L. Gomez Marti, Adam Brufsky; Journal of Medical Virology, 2020;1–3 – https://doi.org/10.1002/jmv.26523
  12. https://www.healthline.com/nutrition/nac-benefits#section6
  13. https://jcbmr.com/index.php/jcbmr/article/view/13
  14. https://www.medicalnewstoday.com/articles/327219#benefits
  15. https://www.nature.com/articles/1601476.pdf?origin=ppub
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5241507/
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9727078
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18990082
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19732754
  20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26694382
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30928439
  22. https://news.stanford.edu/news/2000/october4/dietary-104.html
  23. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871141318303214
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7197590/
  25. https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200429105907.htm
  26. Eur J Pharmacol. 2020 Sep 12;886:173546. Possibility of magnesium supplementation for supportive treatment in patients with COVID-19. Chuan-Feng Tang et al.
  27. J Am Coll Nutr. 2020 Jul 10;1-9. Combating COVID-19 and Building Immune Resilience: A Potential Role for Magnesium Nutrition? Taylor C Wallace et al.
  28. Magnesium Sulfate Extended Infusion as an Adjunctive Treatment for Complicated Covid-19 Infected Critically Ill Patients. „Moh’d Nour” Mahmoud Bani Youneset al. EAS J Anesthesiol Crit Care, 2020; 23):97-101.
  29. Pooransari, P. Pourdowlat, G. 2020. Magnesium Sulfate: A Potential Adjuvant Treatment on COVID-19. Advanced Journal of Emergency Medicine.
  30. Open Heart. 2020 Sep;7(2):e001356. Relationships between hyperinsulinaemia, magnesium, vitamin D, thrombosis and COVID-19: rationale for clinical management. Isabella D Cooper et al.
  31. Magnes Res. 2020 May 1;33(2):21-27. doi: 10.1684/mrh.2020.0465. The COVID-19 pandemic: is there a role for magnesium? Hypotheses and perspectives. Stefano Iotti et al.
  32. Tohoku J Exp Med. 2020 Sep;252(1):73-84. doi: 10.1620/tjem.252.73. Mortality Risk Factors among Hospitalized COVID-19 Patients in a Major Referral Center in Iran. Nasser Malekpour Alamdari et al.
  33. Nutrition Volumes 79–80, November–December 2020, Cohort study to evaluate effect of vitamin D, magnesium, and vitamin B12 in combination on severe outcome progression in older patients with coronavirus (COVID-19). Chuen WenTan et al.
  34. Grant W. B i zespół badwaczy: Evidence that witamin D supplementation could reduce risk of influenza and COVID-19 infectiona and death Nutrients, 2020.
  35. Zespół badawczy: Rekomendacje. Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018 r. Postępy Neonatologii 2018.
  36. Maghbooli Z. I wsp.: Vitamin D sufficiency, a serum 25-hydroxyvitamin D at least 30 ng/mL reduced risk for adverse clinical outcomes in patients with COVID-19 infection. PLOS One, 2020.
  37. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04264533
  38. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1698293
  39. https://www.drrathresearch.org/publications/infectious-disease/307-suppression-of-influenza-a-virus-nuclear-antigen-production-and-neuraminidase-activity-by-a-nutrient-mixture-containing-ascorbic-acid-green-tea-extract-and-amino-acids

Treści które mogą Cię zainteresować