Przepis na paprykę faszerowaną
Pozostałe przepisy

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    • papryka żółta 3 sztuki,
    • papryka zielona 3-4 sztuki,
    • mięso mielone (wołowe 0,5 kg i z indyka 0,2 kg),
    • cebula 2 duże sztuki,
    • jajka 2 sztuki,
    • pieczarki 4 sztuki,
    • posiekana natka pietruszki 4 łyżki,
    • czosnek 2 ząbki,
    • olej rzepakowy 1 łyżka,
    • sól, pieprz, papryka czerwona, przyprawa do mięsa mielonego – do smaku.

    Sposób przygotowania

    1

    Piekarnik rozgrzać do 180˚C. Cebulę i pieczarki obrać, posiekać i podsmażyć. Po ostudzeniu dodać: mięso, jajka, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz pół szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszać. Papryki umyć, wydrążyć i nafaszerować. Piec około 2 godziny.